آشنایی با سیستم عامل OpenIndiana

مطمئناSolaris هم همانند CentOS می تواند روی دسکتاپ استفاده شود، ولی کار با آن دشوار خواهد بود. شاید مانند Gentoo Linux نیاز پیدا کنید که تک تک اجزا را کامپایل کنید و …

اما پروژه OpenIndiana، یک توزیع دسکتاپ خوب و کامل از Solaris و OpenSolaris بوده که برای یک تازه کار نیز می تواند مفید واقع شود.

از ویژگی های بارز آن می توان به داشتن یک پکیج منیجر گرافیکی و استفاده از پکیج منیجر pkg_add موجود در FreeBSD ( ولی به شکلی متفاوت) اشاره نمود. داشتن دسکتاپ زیبا، نه تنها آرزوی تمام کاربران کامپیوتر است، بلکه یک حق محسوب می شود. OpenIndiana این حق را به خوبی ادا کرده است! میزکار گنوم۲ (که همگی در انعطاف پذیری آن اتفاق نظر داریم) به همراه Compiz و افکت های بی نظیر آن، محیطی مابین توزیع های مدرن لینوکس و مکینتاش (نسخه ۱۰٫۷) ایجاد کرده است.

همچنین این سیستم عامل همانند سولاریس، از ZFS برای نصب استفاده می کند. البته نسبت به Ext3 و Ext2 بسیار سریع تر و تقریبا هم سطح Ext4 است. ولی شما مجبور نیستید که از ZFS استفاده کنید، می توانید از UFS و حتی Ext هم موقع نصب استفاده کنید!

OpenIndiana علاوه بر تمامی مزایا، شناسایی سخت افزاری خوبی دارد. همچنین کلیه کدک های صوتی و تصویری نیز همراه آن نصب شده است. بدون شک انتخاب اول و آخر تازه کاران در دنیای UNIX همین سیستم عامل خواهد بود.
هسته بکار رفته در این سیستم عامل SunOS 5.11 (کرنل Solaris 11) می باشد.
وب سایت: http://openindiana.org

صفحه در دیستروواچ: http://distrowatch.com/openindiana

حداقل سیستم مورد نیاز

شما به یک کامپیوتر ‎ ۳۲-bit یا ‎ ۶۴-bit با حداقل ۵۱۲ مگابایت RAM احتیاج دارید (۷۶۸ مگابایت توصیه می‌شود). همچنین باید ۴ گیگابایت فضای خالی در دیسک سخت داشته باشید (۲ گیگابایت برای حالت متنی و بدون محیط گرافیکی). ضمنا می‌توانید از برنامه‌های مجازی‌ساز مثل ‎ VirtualBox ،SmartOS یا VMware استفاده کنید.

عملیات قبل از نصب

ابتدا OpenIndiana را از صفحه خانگی آن دانلود کنید. دو نسخه متفاوت از OpenIndiana وجود دارد. یکی برای استفاده در سرورها و یکی هم برای استفاده در دسکتاپ. بسته به نیاز خود یکی را دانلود و سپس آن را بر روی DVD یا USB رایت کنید. برای رایت بر روی DVD در سیستم‌عامل Windows، می‌توانید از برنامه‌ای مثل ImgBurn استفاده کنید. همچنین در محیط GNOME برنامه Brasero و در محیط KDE هم برنامه K3b جهت رایت CD\DVD در دسترس هستند.

اما اگر نسخه USB را دانلود کرده‌اید، احتیاج به یک حافظه USB با ظرفیت حداقل ۱GB (یا بیشتر) دارید. اگر در سیستم‌عامل ویندوز هستید، می توانید با برنامه OpenSolaris Live USB Creator این فایل را بر روی حافظه USB خود رایت کنید. اگر در محیط Solaris یا OpenSolaris هستید، می توانید از USBCopy برای رایت این فایل بر روی حافظه USB استفاده کنید.

در صورتی که در هر یک از سیستم‌عامل های شبه یونیکس (حتی Mac OS X) هستید، ایمیج USB را به همراه ۱G.header دانلود کنید سپس با اجرای این دستور در خط فرمان، اقدام به رایت فایل مورد نظر خود در حافظه USB نمایید.

cat 1G.header <USB image file> | dd bs=1024k of=<path to raw USB storage device>
نکته:
دستور dd تمام اطلاعات موجود در حافظه USB را پاک خواهد کرد، بنابراین حتما از اطلاعات مهم خود نسخه پشتیبان تهیه کنید.

در مرحله بعد کامپیوتر خود را با رسانه مورد نظر بوت کنید، شاید احتیاج باشد ترتیب بوت شدن را در BIOS خود تغییر دهید.

در ادامه نحوه نصب کردن نسخه Desktop را با هم مرور می‌کنیم.

شروع نصب

بعد از اینکه کامپیوترتان بوت شد، صفحه زیر را خواهید دید:

Oi1

برای رفتن به مرحله بعد کافیست کلید ↵ Enter را فشار داده و یا ۳۰ ثانیه صبر کنید.

تصویر زیر نمایان خواهد شد:

Oi2

لایه صفحه‌ کلید خود را انتخاب کنید. برای انتخاب US-English کافیست کلید ↵ Enter را فشار دهید.

تصویر زیر را خواهید دید:

Oi3

زبان مورد نظر خود را انتخاب کنید. برای انتخاب زبان انگلیسی دکمه ↵ Enter را فشار دهید.

پس از چند لحظه محیط گرافیکی بالا آمده و تصویر زیر را خواهید دید:

Oi4

پیشنهاد می‌کنیم قبل از اینکه عملیات نصب را آغاز کنید، با کلیک بر روی آیکون Device Driver Utility، سخت‌افزار سیستم خود را چک کرده و از شناسایی شدن همه آنها اطمینان حاصل کنید. اگر آیکون این برنامه در دسکتاپ موجود نیست، می‌توانید آن را از طریق منوی Application -> System Tools اجرا کنید.

همچنین برنامه GParted هم جهت پارتیشن‌بندی دیسک موجود است.

در هر صورت برای شروع عملیات نصب، بر روی آیکون Install OpenIndiana واقع در دسکتاپ کلیک کنید.

پنجره زیر باز شده و ورود شما را به برنامه نصب خوش‌آمد می‌گوید:

Oi5

برای ادامه بر روی دکمه Next کلیک کنید تا پنجره زیر نشان داده شود.

Oi6

در این مرحله باید هارد‌دیسک خود را پارتیشن بندی کنید. اگر قرار است OpenIndiana تنها سیستم‌عامل شما باشد، می‌توانید با انتخاب گزینه Use the whole disk کل ظرفیت هارد را به آن اختصاص دهید. بعد از انتخاب پارتیشن مورد نظر بر روی دکمه Next کلیک کنید تا پنجره زیر را ببینید:

Oi7

در این مرحله باید Time Zone مورد نظر خود را انتخاب کنید. کافیست در نقشه بر روی تهران کلیک کرده و برای ادامه بر روی دکمه Next کلیک کنید.

Oi8

در این مرحله زبان پیش فرض خود را انتخاب کرده و بر روی Next کلیک کنید.

Oi9

در این مرحله باید مشخصات کاربران سیستم را وارد کنید. در قسمت اول، یک کلمه‌عبور برای کاربر root تعیین کنید. کاربر root یک کاربر ويژه است که امتیازات زیادی داشته و برای مدیریت سیستم بکار می‌رود. شما نباید از این کاربر برای انجام کارهای روزانه استفاده نمایید. به همین دلیل برای انجام کارهای روزمره خود احتیاج به یک حساب‌کاربری معمولی با امتیازات پایینتر دارید. برای ایجاد این حساب، در قسمت Your real name، نام خود را بصورت کامل بنویسید. سپس در قسمت Log-in name یک username برای خود انتخاب کنید. هنگام ورود به سیستم باید این username را تایپ کنید. در آخر یک کلمه عبور برای خود انتخاب کرده و آن را دوبار در فیلدهای مربوطه وارد کنید.

در آخرین قسمت این صفحه، باید نام یا hostname کامپیوتر خود را تعیین کنید. بعد از انجام این کار بر روی دکمه Next کلیک کنید تا پنجره زیر نمایش یابد:

Oi10

در این پنجره، خلاصه‌ای از تنظیمات برای بازبینی به شما نشان داده می‌شود. آنها را چک کرده و اگر همه چیز درست است بر روی دکمه Install کلیک کنید تا مراحل نصب آغاز شود:

۶۰۰px-Oi11

در این مرحله فقط باید صبر کنید. بعد از اتمام نصب پنجره زیر نمایان می‌شود:

Oi12

بر روی دکمه Reboot کلیک کرده تا سیستم راه‌اندازی مجدد شود.