شروع کردن نصب PC-BSD:
برای شروع کردن نصب ابتدا iso فایل مربوط به ساختار سیستم خود را از سایت دریافت کرده و برروی CD یا DVD رایت کرده و سیستم را از این طریق راه اندازی کنید به این نکته توجه کنید که سیستم شما باید از طریق CD یا DVD راه اندازی شود برای این منظور باید وارد BIOS شوید و تنظیم های لازم را انجام دهید. بعد از راه اندازی سیستم صفحه ای به شکل زیر مشاهده می کنید:
این بخش شامل ۷ گزینه است که در ادامه به صورت مختصر توضیح داده می شود:
- [Boot [default:
با انتخاب این بخش برنامه نصب با بخش های استاندارد راه اندازی می شود به این نکته هم توجه داشته باشید که ابن گزینه پیش فرض بوده و بعد از ۱۰ ثانیه اگر گزینه دیگری را انتخاب کنید این گزینه راه اندازی می شود.
- Boot with ACPI enable:
این بخش قابلیت power management را فعال می کند و برای لپ تاپ ها بسیار مفید است.
power management: این بخش را انتخاب کنید اگر در زمان نصب با مشکلات سخت افزاری برخورد کردید.
- Boot with verbose logging:
در حالت نصب بسیاری از پیغام ها نمایش داده نمی شود برای مشاهده کردن این پیغام ها از این بخش استفاده کنید البته این بخش به شما برای مشاهده کردن لیست تمام سخت افزارها کمک می کند.
- Boot to emergency console:
این بخش برای تعمیرات استفاده می شود.
- Boot with X in VESA mode:
این سیستم عامل به صورت گرافیکی راه اندازی می شود و این بخش به صورت پیش فرض می باشد. اگر برنامه نصب نتواند گرافیک سیستم شما را بارگذاری کند سیستم را دوباره راه اندازی کرده و این بخش را انتخاب کنید تا درایور کارت گرافیک بارگذاری شود.
- Escape to loader prompt:
در این بخش شما می توانید وارد خط فرمان شوید و با استفاده از آن بخش های مهمی از جمله ماژول های کرنل را تغییر دهید و یا بارگذاری کنید.
نکته: توجه داشته باشید که برای نگه داشتن زمان از کلید Space استفاده کنید.
پیغام Welcome و انتخاب کردن زبان:
بعد از راه اندازی همه بخش ها و سخت افزارها سیستم شما وارد بخش بعدی می شود که در شکل زیر نمایش داده شده است. این بخش اولین مرحله نصب بوده:
محیط برنامه نصب به سه بخش تقسیم می شود، در زیر این ۳بخش توضیح داده می شود:
بخش اول: این بخش در سمت چپ برنامه نصب قرار دارد و مراحل نصب را نمایش می دهد و شما در هر مرحله از نصب که باشید آن بخش به صورت رنگ قرمز نمایش داده می شود.
بخش دوم: فضای اصلی برنامه نصب که در این بخش اطلاعات از کاربر دریافت می شود و محل ورود اطلاعات است.
بخش سوم: این بخش در پایین صفحه و کلیدهای مربوط به برنامه در آن قرار دارد شما با استفاده از این کلیدها می توانید به بخش بعدی و یا قبلی بروید، از گزینه کمک (HELP) استفاده کنید، یا زبان خود را تغییر دهید و حتی می توانید از صفحه کلید روی صفحه نمایش استفاده کنید، این صفحه کلید مجازی می باشد.
به صورت پیش فرض زبان نصب PC-BSD انگلیسی است. شما می توانید با استفاده از بخش زیرین این زبان پیش فرض را تغییر دهید. در صفحه اول این امکان به شما داده می شود که زمان منطقه ای خود را انتخاب کنید و با استفاده از سرویس NTP زمان سیستم شما بروز شود. این بخش در شکل فوق نمایش داده شده و شما برای ورود به بخش بعدی نصب کلید next را فشار دهید. همیشه از این کلید برای رفتن به صفحه بعدی استفاده کنید.
تغییر مدل صفحه کلید:
در بخش بعدی این امکان به شما داده می شود که نوع صفحه کلید خود را تعیین کنید اگر شما از زبان انگلیسی به صورت پیش فرض استفاده می کنید این بخش را تغییر ندهید و اگر شما قصد دارید مدل صفحه کلید خود را تغییر دهید بعد از انتخاب کردن نوع مدل صفحه کلید خود در باکس زیر این بخش، آن را تست کنید تا از درست کارکردن آن مطمئن شوید. این بخش در شکل زیر نمایش داده شده:
انتخاب کردن نوع نصب:
این بخش به دو بخش تقسیم می شود و به شما حق انتخاب نوع نصب می دهد، در ادامه این دو بخش توضیح داده می شود.
بخش اول: این بخش شامل انتخاب نصب بین FreeBSD و PC-BSD یک حرکت بسیار خوب و جالب که در پروژه PC-BSD اتفاق افتاده این است که در زمان نصب به شما این حق انتخاب را می دهد که FreeBSD را هم بتوانید از این طریق نصب کنید. به صورت پیش فرض این بخش در حالت نصب PC-BSD قرار دارد.
بخش دوم: در این بخش شما می توانید انتخاب کنید که سیستم عامل را از طریق CD/DVD/USB نصب کنید و یا از طریق شبکه و یا اینترنت. چون شما از DVD برای راه اندازی سیستم استفاده کرده اید بهتر است از همین بخش برای نصب استفاده کنید. در بخش های بعدی با این نوع از نصب هم آشنا می شوید.
این بخش را در شکل زیر مشاهده می کنید:
راه اندازی دیسک:
در بخش بعدی شما دیسک سخت و نوع پارتیشن بندی که PC-BSD برای نصب به آن نیاز دارد را تعیین می کنید. اگر شما قصد دارید که PC-BSD تنها سیستم عامل نصب شده برروی سیستم شما باشد بسیار راحت و ساده می توانید گزینه Use Entire Disk را انتخاب کنید تا تمام فضای دیسک شما به PC-BSD اختصاص داده شود. اگر سیستم شما شامل چند دیسک سخت است لیست این دیسک ها برای شما در بخش وسط نمایش داده می شود و شما می توانید هر دیسکی را که برای نصب در نظر گرفته اید را انتخاب کنید. در بخش پایانی این مبحث شما با روش پارتیشن بندی کردن دیسک به صورت دستی آشنا خواهید شد تا در صورت لزوم اگر این سیستم عامل را قصد داشتید در کنار سیستم عامل دیگری نصب کنید این کار را به راحتی انجام دهید. در بخش گزینه های انتخابی اضافه شما می توانید نوع فایل سیستم پارتیشن های سیستم خود را انتخاب کنید که در این بخش شما دو گزبنه UFS و ZFS را در اختیار دارید که در بخش های مربوط با قابلیت های ZFS آشنا می شوید.
بخش ایجاد کاربر:
در این بخش که شما در شکل زیر مشاهده می کنید باید رمز عبور کاربر Root را تعیین و همچنین کاربر جدید ایجاد کنید:
در بخش System password شما رمز عبور کاربر Root را تعیین می کنید. این کاربر مدیر سیستم است و برای مدیریت سیستم شما به این کد عبور نیاز دارید بنابراین در حفظ و نگهداری از آن دقت کنید حداقل طول این رمز باید ۴ رقم باشد و برای تایید آن شما باید دو بار این کد را وارد کنید این عمل به این دلیل است که شما رمز تایپ شده را مشاهده نمی کنید.
به خاطر دلایل امنیتی گروه PC-BSD به شما توصیه می کند که همیشه با کاربر Root وارد سیستم نشوید مگر در زمانی که نیاز به تغییر دادن بخش هایی از سیستم را داشته باشید، به همین دلیل شما نیاز دارید که یک کاربر دیگر در سیستم ایجاد و برای انجام کارهای روزمره از این کاربر استفاده کنید، اگر هم این سیستم را در بین چند کاربر به اشتراک گذاشته اید، باید برای هر کاربر یک نام کاربری ایجاد کنید در این حالت هر کاربر شاخه مخصوص به خود را در سیستم خواهد داشت تا فایل های خود را در آن ذخیره کند و می تواند پیکربندی خاص خود را داشته باشد. با این تفاسیر شما در این بخش می توانید کاربر به سیستم خود اضافه کنید برای این منظور باید فیلد های زیر را در این بخش پر کنید:
بخش Username:
این بخش را باید به خاطر بسپارید چون نام کاربری است که با استفاده از آن کاربر می تواند وارد سیستم شود. همچنین این بخش به حروف کوچک و بزرگ حساس است. در این بخش از فاصله نمی توانید استفاده کنید.
بخش Full name:
در این بخش مجاز هستید که از فاصله هم استفاده کنید و می توانید نام کامل کاربر را بنویسید، این بخش اختیاری است ولی پر کردن آن در سیستم هایی که تعداد زیادی کاربر دارند مفید است.
بخش Password:
در این بخش شما باید دوبار رمز عبور کاربر را تایپ کنید و طول آن نباید از ۴ کاراکتر کمتر باشد و برای وارد شدن به سیستم باید این بخش را در اختیار کاربر مربوطه قرار دهید.
بخش Shell:
شما در این بخش نوع خط فرمان کاربر را باید تعیین کنید به دلیل اینکه در بسیاری از مواقع برای ورود به سیستم از محیط گرافیکی استفاده می شود این بخش زیاد به چشم نمی آید و شما از مقدار پیش فرض استفاده کنید.
بخش System Options:
بخش نصب PC-BSD به صورت پیش فرض یک نام برای سیستم شما انتخاب می کند این نام فقط برای کار در محیط شبکه به کار می آید. می توانید در بخش زیر این نام را تغییر دهید:
بخش نصب بسته های اختیاری:
در بخش Meta Package selection می توانید برنامه های اضافی و نوع window managers را که دوست دارید با آن کار کنید را انتخاب کنید تا در پایان مراحل نصب این بسته ها هم برای شما نصب شود. البته بعد از راه اندازی سیستم شما هم می توانید این بخش ها را نصب و یا پاک کنید. این بخش را در شکل زیر مشاهده می کنید:
شما با انتخاب کردن هر بخش تیک بخش کناری را فعال می کنید و برای خارج کردن از نصب بخش ها کافی است که تیک را حذف کنید.
بخش نصب Sources:
این بخش برای کاربران حرفه ای در نظر گرفته شده است که قصد دارند از قابلیت های FreeBSD هم در این سیستم استفاده کنند. شما در این بخش می توانید sources سیستم ports که در FreeBSD قرار دارد را نصب و از آنها استفاده کنید این بخش در شکل زیر نمایش داده شده:
برای انتخاب در این بخش کافی است که شما در سمت چپ بخش مورد نظر را انتخاب و بعد برروی کلید < کلیک کرده و بخش را به سمت راست منتقل کیند و برای حذف کردن بخش انتخاب شده کافی است که آن را از سمت راست انتخاب کنید و از کلید > برا ی خارج کردن آن از لیست استفاده کنید.
بخش نمایش اطلاعات قبل از نصب:
در این بخش همان گونه که در شکل زیر مشاهده می کنید خلاصه ای از تمام بخش های انتخاب شده قبلی را برای شما نمایش می دهد:
شما این بخش را مطالعه کنید و اگر همه چیز دست بود با استفاده از گزینه next نصب را شروع کنید و برای تغییر دادن هر بخش از کلید Back استفاده کنید و به بخش مربوط بروید و تغییرات لازم را اعمال کنید. بعد از انتخاب این بخش یک پیغام برای شما نمایش داده می شود که آیا مایل هستید که نصب را شروع کنید این پیغام حکم تایید آخر را دارد. بعد از انتخاب همه اطلاعات روی دیسک سخت شما از بین خواهد رفت و پارتیشن های جدید برای نصب ایجاد خواهد شد.
صفحه نصب:
بعد از بخش قبلی شما وارد صفحه ای به صورت زیر می شوید که مراحل نصب را برای شما به نمایش در می آورد و بسته به سرعت سیستم شما و برنامه هایی که برای نصب انتخاب کرده اید بین ۲۰ تا ۴۰ دقیقه این بخش زمان نیاز دارد. این بخش را در زیر مشاهده می کنید:
بخش پایانی نصب:
بعد از به اتمام رسیدن بخش های نصبی صفحه ای به صورت زیر مشاهده می کنید و در این لحظه شما دیسک را از درایو خارج کنید و گزینه Finish را انتخاب کنید تا سیستم شما دوباره راه اندازی شود و بتوانید از سیستم استفاده کنید.