مقدمه

در این مقاله شما به صورت مرحله ای با نصب OpenBSD آشنا می شوید، این مقاله در زمانی نوشته شده که ورژن ۵ OpenBSD در دسترس قرار داشته است. در ادامه، هر مرحله از نصب را توضیح می دهیم و به این نکته هم توجه کنید که این نصب در حالت عادی و معمولی توضیح داده شده است، نصب های حرفه ای هم وجود دارند که در مقالات بعدی توضیح داده خواهد شد.

شروع به نصب OpenBSD

OpenBSD از یک برنامه بسیار قوی ولی در عین حال ساده برای نصب استفاده می کند. در این سیستم عامل ها برای همه platformها از یک روش ساده برای نصب استفاده می شود ولی در بعضی از حالات تفاوت های کوچکی وجود دارد که با خواندن platform-specific INSTALL در شاخه platform برروی سی دی یا در مسیر platform در سرورFTP می توانید این تفاوت ها را مشاهده کنید. برنامه نصب OpenBSD یک هسته خاصی است با تعداد محدودی برنامه و فرمان که در ابتدا راه ندازی این هسته خاص در حافظه RAM قرار می گیرد و نصب را راه اندازی می کند. بعد از راه اندازی هسته، سیستم عامل از tar فایل هایی که با پیشوند .tgz که در محل فایل های نصبی که می تواند در CD یا سرورهای مختلف قرار دارند فایل های سورس را استخراج می کند. راه های متفاوتی برای راه اندازی این هسته خاص وجود دارد، در ادامه هم با این هسته خاص بیشتر آشنا می شوید.

راه اندازی از طریق Floppy Disk

OpenBSD می تواند برروی platform هایی نصب شود که برای راه اندازی سیستم از طریق فلاپی دیسک استفاده می کنند. در ادامه با روش درست کردن این نوع از فلاپی ها بیشتر آشنا می شوید. نام این تصویر به صورت پیش فرض floppy50.fs است که در platform های مختلف در شاخه مربوطه در سرور وجود دارد.

راه اندازی از طریق CD-Rom

در یک سری از platform ها به شما این امکان داده می شود که از طریق CD راه انداز سیستم را راه اندازی کنید، برای انجام این عمل هم تصاویری به نام های cd50.iso و یا install50.iso وجود دارند که این اجازه را به شما می دهند. در ادامه با روش ایجاد این نوع از CD هم آشنا می شوید.

راه اندازی از روی پارتیشن های موجود

در این روش شما با استفاده از هسته هایی خاص که برروی دیسک کپی شده است می توانید سیستم را به راحتی upgrad یا reinstall کنید.

راه اندازی از طریق شبکه

در حالت های خاص شما می توانید با استفاده از کارت های شبکه ای که قابلیت booting over a network را دارند مراحل نصب و راه اندازی را از طریق شبکه انجام دهید.

روش های راه اندازی هر platform

در ادامه به اختصار platform ها را با قابلیت های راه اندازی هر کدام مشاهده می کنید:

  • alpha: Floppy, CD-ROM, network
  • amd64: Floppy, CD-ROM, network
  • hp300: CD-ROM, network
  • hppa: Network
  • i386: Floppy, CD-ROM, network
  • macppc: CD-ROM, network
  • mvme68k: Network
  • mvme88k: Network
  • sparc: Floppy, CD-ROM, network
  • sparc64: Floppy (U1/U2 only), CD-ROM, network, writing image to existing partition
  • vax: Floppy, network
  • zaurus: Boot bsd.rd from Linux partition

bsd.rd

در همه حالات platformها قابلیت bsd.rd برای upgrade یا reinstall وجود دارد این حالت همان محیط نصب است. بعد از اینکه هسته راه اندازی شد، انتخاب های مختلفی برای دریافت فایل های نصبی وجود دارد البته بعضی از platform یک سری ار این حالات را پشتیبانی نمی کنند در زیر لیست از حالات دریافت فایل های نصبی توضیح داده می شود.

CDROM

در این حالت شما می توانید از CD که از طریق سایت برای همیاری به پروژه OpenBSD به فروش می رسد استفاده کنید، همچنین شما می توانید فایل install50.iso را یه صورت رایگان از سرورهای این پروژه دانلود و برای نصب استفاده کنید.

FTP

شما می توانید شاخه های مشابهی که در سرور ftp://ftp.openbsd.org.ar/pub/OpenBSD وجود دارد را برروی سرورFTP داخل شبکه خود ایجاد کنید و ادامه مراحل نصب را از این طریق ادامه دهید تا به جای استفاده از سرورهای موجود در اینترنت از سرور شبکه خود با سرعت بالا استفاده کنید.

HTTP

شما می توانید شاخه های مشابهی که در http://openbsd.org.ar/pub/OpenBSD وجود دارد را برروی سرور HTTP داخل شبکه خود ایجاد کنید و ادامه مراحل نصب را از این طریق ادامه دهید تا به جای استفاده از سرورهای موجود در اینترنت از سرور شبکه خود با سرعت بالا استفاده کنید.

البته شما می توانید از طریق ساختار NFS ، Tap این کار را انجام دهید.

اعمالی که بهتر است قبل از شروع نصب انجام دهید:

نام دستگاه خود را در شبکه انتخاب کنید. سخت افزار موجود خود را  با حداقل مورد نیاز چک کنید تا بعد از نصب به مشکلی برخورد نکنید. روش نصب مورد استفاده قرار گرفته شده را انتخاب کنید. (CD-ROM، FTP و غیره) طرح مورد نظر دیسک را انتخاب و با استفاده از سوالات زیر طراحی کنید: آیا نیاز هست که داده های موجود را در جای دیگری ذخیره کنید؟ اگر نیاز به این کار هست آن را انجام دهید چون امکان دارد در زمان نصب همه اطلاعات شما پاک شود. آیا قرار است در کنار OPENBSD سیستم عامل دیگری هم قرار داشته باشد یا کل فضای دیسک فقط به OPENBSD اختصاص داده می شود؟ اگر چنین قصدی دارید، آیا هر دو آنها راه اندازی خواهند شد و در کنار هم مشکلی ایجاد نمی کنند و به راحتی راه اندازی می شوند؟ آیا شما به boot manager” نیاز دارید؟ آیا قصد دارید کل دیسک را به سیستم عامل ها اختصاص دهید یا یک بخش را برای آینده در نظر می گیرید؟ اگر در شبکه از DHCP برای دریافت اطلاعات شبکه استفاده نمی کنید به اطلاعات زیر نیاز دارید:

  • نام دامنه
  • آدرس سرور نام دامنه (DNS)
  • آدرس IP و subnet masks برای هر یک از کارت های شبکه
  • آدرس دروازه Gateway address
  • آیا قصد دارید از محیط X Window استفاده کنید؟

ایجاد کردن CD و فلاپی راه انداز برای OpenBSD:

در ادامه شما با تصویر نصبی موجود برای دو ساختار i386 و spare آشنا می شوید.

ساختار i386 شامل شش تصویر نصبی به شرح زیر است:

cd50.iso: این فایل یک تصویر ISO9660 است که می توانید برای ایجاد CD راه انداز از آن استفاده کنید. برای همه ساختارهایی که قابلیت راه اندازی از طریق CD را دارند این تصویر برای راه اندازی از طریق CD بسیار پیشنهاد می شود.

cdemu50.iso: این فایل یک تصویر ISO9660 است که برای شبیه سازی Floppy مورد استفاده قرار می گیرد، فقط تعداد کمی از افراد به این تصویر احتیاج دارند. از این تصویر زمانی استفاده کنید که cd50.iso به درستی کار نکند.

install50.iso: این فایل شامل هر آنچه که برای نصب OpenBSD به آن نیاز دارید است و می توانید برای راه اندازی هم از این تصویر استفاده کنید.

floppy50.fs: این فایل Desktop PC نام دارد و برای پشتیبانی از PCI, ISA NIC, IDE, SATA و PCMCIA مورد استفاده قرار می گیرد.

floppyB50.fs: این فایل به نام Servers معروف است که از همه کنترل کننده های RAID و از بعضی ازSCSI adapter معمول پشتیبانی می کند.

floppyC50.fs: این فایل از قابلیت های PCMCIA که مخصوص لپ تاپ است پشتیبانی می کند.

ساختار spare که شامل چهار تصویر نصبی به شرح زیر است:

floppy50.fs: این فایل برای سیستم های طراحی شده که از طریق فلاپی راه اندازی می شوند.

cd50.iso: این فایل برای راه اندازی از طریق CD طراحی شده است و سیستم را از طریق CD راه اندازی می کند.

miniroot50.fs: شما می توانید این فایل را برروی پارتیشن swap کپی کنید و از این طریق سیستم را راه اندازی کنید.

install50.iso: این فایل شامل همه فایل های مورد نیاز برای نصب است که شما می توانید برای نصب کامل از این تصویر استفاده کنید.

ایجاد کردن CD راه انداز:

بعد از دریافت کردن یکی از دو فایل cd50.iso یا install50.iso از طریق اینترنت می توانید با رایت کردن این تصویر برروی CD وارد مراحل راه اندازی شوید. در OpenBSD شما می توانید این CD را با استفاده از برنامه cdio به صورت زیر ایجاد کنید:

# cdio tao cd50.iso

برای سیستم های unix برنامه ای به نام cdrkit هم وجود دارد.

ایجاد کردن فلاپی در unix:

برای ایجاد کردن فلاپی درمحیط Unix باید از فرمان fdformat استفاده کنید این فرمان هم فلاپی را فرمت می کند و هم از نظر سکتورهای خراب دیسک را چک می کند. این برنامه به صورت زیر اجرا می شود:

 # fdformat /dev/rfd0c
 Format 1440K floppy `/dev/rfd0c'? (y/n): y
 Processing VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV done.

اگر خروجی دستگاه شما به صورت فوق باشد دیسک شما مشکلی ندارد اما اگر همه خروجی خط اخر، علامت V نبود بدین معناست که دیسک شما سکتور خراب دارد و باید تعویض شود. برای نوشتن تصویر مورد نظر به فلاپی فرمت شده باید از فرمان dd به صورت زیر استفاده کنید:

# dd if=floppy50.fs of=/dev/rfd0c bs=32ks

نوشته شدن تصویر مورد نظر برای چک کردن این موضوع که تصویر مورد نظر با اصل تصویر دریافت شده برابر است از فرمان cmp به صورت زیر استفاده کنید و اگر با خطا مواجه نشدید و به شما در خط فرمان قرار گرفته باش تصویر با موفقیت در فلاپی قرار گرفته است، فرمان مذکور به صورت زیر اجرا می شود:

# cmp /dev/rfd0c floppy50.fs

ایجاد کرد فلاپی در محیط windows:

برای نوشتن تصویر در فلاپی در محیط ویندوز ابتدا دیسک را فرمت کنید و از سلامت بودن دیسک فلاپی مطمئن شوید. برای نوشتن فایل تصویر مورد نظر ابتدا باید برنامه ntrw.exe را از شاخه ftp://ftp.openbsd.org/pub/OpenBSD/5.0/tools از طریق ایتنرنت دریافت کنید. بعد به صورت زیر این کار را انجام دهید:

C:\> ntrw floppy50.fs a:
 ۳٫۵", ۱٫۴۴MB, 512 bytes/sector
 bufsize is 9216
 ۱۴۷۴۵۶۰ bytes written

شروع شدن نصب:

حال نوبت به راه اندازی سیستم خود با یکی از حالت های ذکر شده در بخش های قبل رسیده است، وارد محیط bios سیستم خود شوید و راه اندازی از طریق CD یا floopy را فعال کنید و سیستم را دوباره راه اندازی کنید تا سیستم شما از آن طریق راه اندازی شود. همچین شما می توانید با استفاده از کپی کردن فایل معروف bsd.rd برروی پارتیشن سیستم عامل OpenBSD و راه اندازی مجدد سیستم در شرایط خاص که در پایان این بخش مورد بحث قرار می گیرد بدون انجام دادن تغییرات خاصی سیستم عامل خود را به روز کنید و ورژن بالاتر را نصب کنید.
برنامه نصبی جدید OpenBSD برای نصب و پیکربندی این سیستم عامل یک سری پیش فرض در نظر گرفته است که باعث می شود در بسیاری از مواقع شما فقط با زدن کلید enter وارد بخش بعدی شوید و شما را از تایپ کردن راحت کرده است. در بخش پارتیشن بندی هم به تناسب فضای دیسک یک طرح پیش فرض را انتخاب می کنید که البته قابل تغییر است. به این نکته هم توجه داشته باشید که هر نوع خاصی از سخت افزار یک فایل خاص به صورت <INSTALL.<plat دارد که در بخش plat نوع سخت افزار را مشخص می کند و نکات نصب در این فایل توضیح داده شده است.
حال بعد از راه اندازی سیستم مراحل نصب آغاز می شود و در این مدت هسته و سایر برنامه های مورد نیاز برای نصب در حافظه RAM بارگزاری می شوند، زمانی که هسته راه اندازی شد دیگر به CD و فلاپی ها برای ادامه دادن مراحل نصب نیازی ندارید چون همه چیز در حافظه RAM قرار دارد ولی اگر CD شما شامل فایل های کامل نصبی باشد برای ادامه دادن به نصب به آن نیاز دارید.

به این نکته توجه کنید که در هر زمان از نصب شما می توانید با استفاده از کلید های CTRL-C نصب را متوقف کنید و با استفاده از علامت ! در هر بخش از نصب که هستید به خط فرمان دسترسی پیدا کنید و با exit کردن دوباره به نصب باز گردید البته این قابلیت در FTP هم وجود دارد.
زمانی که سیستم شما راه اندازی می شود یک سری پیغام های متنی مشاهده می کنید که رنگ آنها سفید پر رنگ است این پیغام ها به شما نمایش می دهد که هسته چه سخت افزارهایی را از سیستم شما شناسایی کرده است و چون این اطلاعات بسیار مهم و حیاتی است در فایلی به نام dmesg درشاخه var/run/dmesg.boot/ ذخیره می شود.

بعد از پایان مراحل بارگذاری هسته، شما وارد بخش شروع نصب می شوید و با یک پیغام به صورت زیر مواجه می شوید که از این به بعد نصب شروع می شود. این پیغام را در زیر مشاهد می کنید:

 root on rd0a swap on rd0b dump on rd0b
 erase ^?, werase ^W, kill ^U, intr ^C, status ^T
  Welcome to the OpenBSD/i386 5.0 installation program.
 (I)nstall, (U)pgrade or (S)hell? i

این اولین سوال برای شروع نصب کردن است که خود سه جواب به شرح زیر دارد:

  1. Install: این بخش مراحل نصب را به صورت کامل و از اول راه اندازی می کند. این مرحله برای نصب کردن ابتدایی OpenBSD خوب است چون هیج اطلاعاتی برروی دیسک شما نیست.
  2. Upgrade: این بخش فقط فایل های جدید را نصب می کند و به اطلاعات قبلی شما هیچ کاری ندارد و در ضمن ساختار دیسک سخت شما را هم تغییر نمی دهد. البته شما نمی توانید هر سیستم را به هر ورژنی upgrade کنید.
  3. Shell: گاهی اوقات شما برای تعمیرات و انجام یک سری تغییرات خاص به خط فرمان نیاز دارید که شما می توانید با انتخاب این بخش وارد محیط خط فرمان شوید.

چون ما قصد داریم وارد محیط نصب شویم درنتیجه بخش I آیا همان نصب را انتخاب کنید تا وارد سوال بعدی نصب شوید.

سوال های نصب:
اولین سوال در این بخش به صورت زیر است:

 At any prompt except password prompts you can escape to a shell by
 typing '!'. Default answers are shown in []'s and are selected by
 pressing RETURN.  You can exit this program at any time by pressing
 Control-C, but this can leave your system in an inconsistent state.
 Choose your keyboard layout ('?' or 'L' for list) [default] Enter

در این بخش شما می توانید layout صفحه کلید خود را از این طریق تعیین کنید، صورت پیش فرض این بخش بهتر است، در نتیجه طرح پبش فرض را انتخاب کنید.

System hostname? (short form, e.g. 'foo') OpenBSD

در این بخش نام DNS سیستم خود را انتخاب می کنید، این نام در فایل /etc/myname ذخیره می شود. پیش فرض آن بخش my.domain است.

 Available network interfaces are: fxp0 vlan0.
 Which one do you wish to configure? (or 'done') [fxp0] Enter

در این بخش اگر سیستم شما به کارت شبکه مجهز باشد می توانید کارت شبکه را انتخاب کنید تا در ادامه آن را پیکریندی کنید. این بخش یکی از قابلیت های جالب نصب OpenBSD است که به شما این امکان را می دهد تا بتوانید از طریق شبکه هم این سیستم عامل را نصب کنید و در ابتدا به پیکربندی کامل کارت شبکه می پردازد.
بعد از انتخاب کردن کارت شبکه نوبت به پیکربندی آن می رسد. در سوال بعدی ما فرض می کنیم که شبکه شما DHCP سرور دارد و اطلاعات شبکه به صورت اتوماتیک از این سرور دریافت می شود. در ادامه حالتی که شبکه شما این سرویس را ندارد را هم توضیح خواهیم داد.

IPv4 address for fxp0? (or 'dhcp' or 'none') [dhcp] Enter
Issuing hostname-associated DHCP request for fxp0.
DHCPDISCOVER on fxp0 to 255.255.255.255 port 67 interval 1
DHCPOFFER from 192.168.1.250 (08:00:20:94:0b:c8)
DHCPREQUEST on fxp0 to 255.255.255.255 port 67
DHCPACK from 192.168.1.250 (08:00:20:94:0b:c8)
bound to 192.168.1.199 -- renewal in 43200 seconds.

شما در این سوال اگر پیش فرض را انتخاب کنید همان طور که می بینید به صورت اتوماتیک اطلاعات شبکه شما دریافت شده است. اگر شما قصد ندارید که از IPV6 استفاده کنید سوالات بعدی را به صورت پیش فرض پاسخ دهید تا وارد بخش بعدی شوید. این سوالات را در زیر مشاهده می کنید:

IPv6 address for fxp0? (or 'rtsol' or 'none') [none] Enter
 Available network interfaces are: fxp0 vlan0.
 Which one do you wish to configure? (or 'done') [done] Enter
 Using DNS domainname example.org
 Using DNS nameservers at 192.168.1.252
 Do you want to do any manual network configuration? [no] Enter

در بخش بعدی شما باید رمز عبور برای کابر root انتخاب کنید. در این بخش سعی کنید که این کار را به درستی انجام دهید و یک رمز عبور بسیار خوب و قوی برای این کاربر که به اصطلاح همه کاره سیستم است انتخاب کنید. این سوال را در زیر مشاهده می کنید البته توجه کنید که این رمز عبور نمایش داده نمی شود و نصب برای اطمینان از درستی آن از شما در دو مرحله درخواست می کند که رمز عبور را وارد کنید. این سوال را در زیر مشاهده می کنید:

Password for root account? (will not echo) PaSsWoRd
Password for root account? (again) PaSsWoRd

یکی از سرویس های معروف و بسیار کاربردی در شبکه برای مدیریت سیستم از راه دور، سرویس SSH است که همان طور که مفید است، راه اندازی آن خطراتی را هم به همراه دارد که با روش های بسیاری می شود این ریسک را هم کاهش داد. البته شما می توانید بعد از پایان نصب هم این سرویس را فعال یا غیر فعال کنید. این سوال در زیر نمایش داده شده که شما می توانید این سرویس را راه اندازی کنید:

 Start sshd(8) by default? [yes] Enter

البته سرویس SSH با پردازش sshd راه اندازی می شود در بخش ویژه SSH این سرویس به صورت کامل توضیح داده خواهد شد.

یکی از سرویس های بسیار مهمی که نقش خود را بیشتر در شبکه نشان می دهد سرویس OpenNTPD است که وظیفه این سرویس تنظیم دقیق زمان با سرورهای دقیقی است که زمان را نگه داری می کنند و در اینترنت قرار دارند. اگر این مطلب برای شما مهم است سوال زیر را با Y جواب دهید تا این سرویس راه اندازی شود. این سوال را در زیر مشاهده می کنید:

Start ntpd(8) by default? [no] y
 NTP server? (hostname or 'default') [default] Enter

به صورت پیش فرض این سرویس از سایت pool.ntp.org, استفاده می کند که شامل تعداد زیادی سرور رایگان است البته اگر شما قصد ندارید از این سرویس استفاده کنید سیستم از زمان سخت افزاری به عنوان مرجع استفاده می کند.
سوال بعدی در مورد استفاده از محیط X است که این محیطی است گرافیکی که درهمه platform هم وجود ندارد. این سوال در زیر نمایش داده شده:

Do you expect to run the X Window System? [yes] Enter

اگر به این سوال پاسخ مثبت دهید در فایل etc/sysctl.conf/ تغییراتی به صورت machdep.allowaperture=1 داده می شود البته شاید به تناسب ساختار سخت افزار شما این تغییر به صورت machdep.allowaperture=2 اعمال شود. اگر شما به محیط گرافیکی علاقه ندارید به این سوال پاسخ no دهید تا در زمان مورد نیاز این بخش را راه اندازی کنید. البته به این نکته هم باید توجه کرد که محیط گرافیکی از فضای حافظه شما بیشتر از محیط متنی استفاده می کند.

Xdm محیط X را در زمان بوت راه اندازی می کند. اگر شما از محیط گرافیکی استفاده می کنید این بخش توصیه می شود.

Do you want the X Window System to be started by xdm(1)? [no] y

در بسیاری از سرورها برای ارتباط برقرار کردن با سیستم به جای استفاده از مانیتور و صفحه کلید از پورت سریال استفاده می شود. شما اگر به سوال بعدی پاسخ مثبت دهید می توانید این پورت را پیکربندی کنید.

Change the default console to com0? [no] Enter

البته سرعت این نوع ارتباط ها بسیار بالا نیست و توصیه نمی شود. در سوال بعدی شما می توانید یک کاربر جدید ایجاد کنید که این کاربر این قابلیت را دارد که با استفاده از فرمان su و وارد کردن رمز عبور کاربر root به سطح دسترسی این کاربر برسد. این امر باعث می شود که امنیت سیستم را بالا ببرید و بهتر است که این کاربر را ایجاد کنید و با ان به سیستم وارد شوید:.

Setup a user? (enter a lower-case loginname, or 'no') [no] Enter

در سوال بعدی شما می توانید زمان سخت افزاری خود را به تناسب محل سکونت خود انتخاب کنید. البته برای مشاهده ساختار کشورهای موجود گزینه ؟ را انتخاب کنید. این بخش در زیر نمایش داده شده:

What timezone are you in? ('?' for list) [Canada/Mountain] US/Michigan

راه اندازی کردن دیسک سخت افزاری:

نصب کردن OpenBSD در هر حالتی که باشد دو ساختار برروی دیسک سخت ایجاد می کند. اولین بخش slice نام دارد که دیسک سخت شما را به بخش بزرگتر و محدودتر تقسیم بندی می کند و بخش دوم partitions نام دارد که در بخش اول قرار می گیرد و slice را به بخش های کوچکتری تقسیم می کند تعداد این بخش ها بیشتر است. بخش اول با برنامه ای به نام fdisk  و بخش دوم با برنامه ای به نام disklabel ایجاد می شود که در بخش مناسب با هر دوی این برنامه ها آشنا می شوید. بخش اول را همه سیستم عامل ها می توانند مشاهده کنند اما بخش دوم فقط و فقط مخصوص OpenBSD است و فقط این سیستم عامل به آن دسترسی دارد.
برنامه نصب OpenBSD برای راحت تر شدن محیط نصب یک طرح پیش فرض را قرار داده است که البته بسیاری از کاربران دوست دارند که این پیش فرض را تغییر دهند. البته کابران تازه وارد بهتر است که این پیش فرض را قبول کنند. مثال زیر یک طرح برای دیسکی با فضای ۴۰ گیگابایت را نمایش می دهد:

 Available disks are: wd0.
 Which one is the root disk? (or 'done') [wd0] Enter
 Use DUIDs rather than device names in fstab? [yes] Enter
 Disk: wd0       geometry: 5221/255/63 [40960 Megabytes]
 Offset: 0       Signature: 0xAA55
             Starting         Ending         LBA Info:
  #: id      C   H   S -      C   H   S [       start:        size ]
 -------------------------------------------------------------------------------
  ۰: ۰۶      ۰   ۱   ۱ -    ۵۲۱ ۲۵۴  ۶۳ [          ۶۳:     ۸۳۸۵۸۶۷ ] DOS > 32MB
  ۱: ۰۰      ۰   ۰   ۰ -      ۰   ۰   ۰ [           ۰:           ۰ ] unused
  ۲: ۰۰      ۰   ۰   ۰ -      ۰   ۰   ۰ [           ۰:           ۰ ] unused
  ۳: ۰۰      ۰   ۰   ۰ -      ۰   ۰   ۰ [           ۰:           ۰ ] unused
 Use (W)hole disk or (E)dit the MBR? [whole] Enter
 Setting OpenBSD MBR partition to whole wd0...done.

اگر گزینه whole را انتخاب کنید همه پارتیشن های موجود برروی دیسک پاک خواهد شد و پارتیشن بوت را ایجاد و فعال می کند. در بعضی از موارد شما قصد این کار را ندارید چون می خواهید چند سیستم عامل نصب شده به صورت یک جا و برروی یک دیسک سخت داشته باشید. در مرحله بعد زمان ایجاد پارتیشن مخصوص OpenBSD است که این کار با استفاده از برنامه disklabel انجام می شود. برنامه نصب سعی می کند که یک ساختار منطقی و خوب را به تناسب فضای دیسک سخت شما پیشنهاد دهد که در مثال زیر مشاهده می کنید، اگر قصد تغییر دادن این پیش فرض را دارید در ادامه در این مورد توضیح داده خواهد شد:

Setting OpenBSD MBR partition to whole wd0...done.
 The auto-allocated layout for wd0 is:
 #                size           offset  fstype [fsize bsize  cpg]
   a:          1024.0M               64  4.2BSD   2048 16384    1 # /
   b:           199.0M          2097216    swap                   
   c:         40960.0M                0  unused                   
   d:          2822.9M          2504768  4.2BSD   2048 16384    1 # /tmp
   e:          4295.0M          8286112  4.2BSD   2048 16384    1 # /var
   f:          2048.0M         17082240  4.2BSD   2048 16384    1 # /usr
   g:          1024.0M         21276544  4.2BSD   2048 16384    1 # /usr/X11R6
   h:          5426.7M         23373696  4.2BSD   2048 16384    1 # /usr/local
   i:          1699.7M         34487520  4.2BSD   2048 16384    1 # /usr/src
   j:          2048.0M         37968576  4.2BSD   2048 16384    1 # /usr/obj
   k:         20367.4M         42162880  4.2BSD   2048 16384    1 # /home
 Use (A)uto layout, (E)dit auto layout, or create (C)ustom layout? [a] Enter

همان طور که در انتها مشاهده می کنید برای انتخاب حالت اتوماتیک می  توانید از کلید A استفاده کنید و بعد کلید enter را فشار دهید. حال برنامه نصب با استفاده از newfs طرح موردنظر شما را اجرا می کند و پارتیشن ها را در محل درست قرار می دهد و به اصطلاح mount هم می کند. این مراحل در زیر نمایش داده شده است:

 /dev/rwd0a: 1024.0MB in 2097152 sectors of 512 bytes
 ۶ cylinder groups of 202.47MB, 12958 blocks, 25984 inodes each
 /dev/rwd0k: 20367.4MB in 41712448 sectors of 512 bytes
 ۱۰۱ cylinder groups of 202.47MB, 12958 blocks, 25984 inodes each
 /dev/rwd0d: 2822.9MB in 5781344 sectors of 512 bytes
 ۱۴ cylinder groups of 202.47MB, 12958 blocks, 25984 inodes each
 /dev/rwd0f: 2048.0MB in 4194304 sectors of 512 bytes
 ۱۱ cylinder groups of 202.47MB, 12958 blocks, 25984 inodes each
 /dev/rwd0g: 1024.0MB in 2097152 sectors of 512 bytes
 ۶ cylinder groups of 202.47MB, 12958 blocks, 25984 inodes each
 /dev/rwd0h: 5426.7MB in 11113824 sectors of 512 bytes
 ۲۷ cylinder groups of 202.47MB, 12958 blocks, 25984 inodes each
 /dev/rwd0j: 2048.0MB in 4194304 sectors of 512 bytes
 ۱۱ cylinder groups of 202.47MB, 12958 blocks, 25984 inodes each
 /dev/rwd0i: 1699.7MB in 3481056 sectors of 512 bytes
 ۹ cylinder groups of 202.47MB, 12958 blocks, 25984 inodes each
 /dev/rwd0e: 4295.0MB in 8796128 sectors of 512 bytes
 ۲۲ cylinder groups of 202.47MB, 12958 blocks, 25984 inodes each
 /dev/wd0a on /mnt type ffs (rw, asynchronous, local)
 /dev/wd0k on /mnt/home type ffs (rw, asynchronous, local, nodev, nosuid)
 /dev/wd0d on /mnt/tmp type ffs (rw, asynchronous, local, nodev, nosuid)
 /dev/wd0f on /mnt/usr type ffs (rw, asynchronous, local, nodev)
 /dev/wd0g on /mnt/usr/X11R6 type ffs (rw, asynchronous, local, nodev)
 /dev/wd0h on /mnt/usr/local type ffs (rw, asynchronous, local, nodev)
 /dev/wd0j on /mnt/usr/obj type ffs (rw, asynchronous, local, nodev, nosuid)
 /dev/wd0i on /mnt/usr/src type ffs (rw, asynchronous, local, nodev, nosuid)
 /dev/wd0e on /mnt/var type ffs (rw, asynchronous, local, nodev, nosuid)

در ادامه وارد بخش جدید از نصب خواهیم شد تا این لحظه همه اطلاعات شما پاک و بستر برای نصب آماده شده است.

انتخاب کردن روش و محل قرار گرفتن فایل های نصب:

در ادامه ما قصد داریم که با استفاده از سرور ftp مراحل نصب را ادامه دهیم. همان طور که در زیر مشاهده می کنید:

 Location of sets? (cd disk ftp http or 'done') [cd] ftp
 HTTP/FTP proxy URL? (e.g. 'http://proxy:8080', or 'none') [none] Enter
 Server? (hostname, list#, 'done' or '?') [mirror.example.org] obsd.cec.mtu.edu

اگر شما هیچ سایتی را ندارید با استفاده از علامت ؟ می توانید لیست سایت های موجود را مشاهده و یکی را انتخاب کنید. اگر از تصویری استفاده می کنید که شامل همه فایل های نصب است می توانید گزینه CD را انتخاب تا از شبکه برای نصب استفاده کنید. زیبایی نصب OpenBSD این است که در ابتدا به پیکربندی کارت شبکه شما می پردازد تا بتوانید در ادامه برای نصب از سرویس های شبکه ای هم استفاده کنید. حال در مرحله بعدی شاخه ای که فایل های نصب در آن قرار دارد را انتخاب و از کاربر anonymous برای دسترسی به سرور استفاده کنید. این کاربر برای وارد شدن به سیستم نیازی به رمزعبور ندارد. مراحل را در زیر مشاهده می کنید:

 Server directory? [pub/OpenBSD/5.0/i386] Enter
 Login? [anonymous] Enter

حال شما لیستی از فایل های موجود بر روی سرور را به صورت زیر مشاهده می کنید:

 Select sets by entering a set name, a file name pattern or 'all'. De-select
 sets by prepending a '-' to the set name, file name pattern or 'all'. Selected
 sets are labelled '[X]'.
     [X] bsd           [X] etc50.tgz     [X] xbase50.tgz   [X] xserv50.tgz
     [X] bsd.rd        [X] comp50.tgz    [X] xetc50.tgz
     [ ] bsd.mp        [X] man50.tgz     [X] xshare50.tgz
     [X] base50.tgz    [X] game50.tgz    [X] xfont50.tgz

برای انتخاب کردن یک بخش ابتدا علامت + را نوشته و بعد نام فایل مورد نظر را تایپ کنید تا علامت x در کروشه کنار نام فایل ایجاد شود برای انتخاب همه موارد از +a و برای خارج کردن فایلی از لیست نصب، ابتدا از علامت – و سپس نام فایل استفاده کنید تا علامت x از کنار نام مذکور حذف و از لیست نصب خارج شود. برای حذف کردن کلیه فایل هایی که شامل محیط x است از* –x استفاده کنید تا در یک مرحله همه فایل ها از حالت انتخاب خارج شوند و برای ادامه مراحل نصب به سوال زیر به این صورت پاسخ دهید:

Set name(s)? (or 'abort' or 'done') [done] Enter

در کمترین حالت شما به فایل های bsd که هسته را تشکیل می دهد و فایلهای base50.tgz و etc50.tgz نیاز دارید. اگر همه سیستم شما تک پردازش است فایل bsd.mp را انتخاب کنید.
حال مرحله نصب شروع می شود که به صورت زیر این کار انجام می شود و در هر مرحله فایل های مورد نظر به ترتیب نصب می شوند که نتیجه پایانی در زیر نمایش داده شده:

 bsd          100% |*************************************|  8764 KB    00:05
 bsd.rd       100% |*************************************|  6268 KB    00:03
 base50.tgz   100% |*************************************| 53928 KB    00:26
 etc50.tgz    100% |*************************************|   513 KB    00:00
 comp50.tgz   100% |*************************************| 57224 KB    00:28
 man50.tgz    100% |*************************************|  9482 KB    00:06
 game50.tgz   100% |*************************************|  2568 KB    00:02
 xbase50.tgz  100% |*************************************| 11331 KB    00:06
 xetc50.tgz   100% |*************************************| 71741       00:00
 xshare50.tgz 100% |*************************************|  3357 KB    00:04
 xfont50.tgz  100% |*************************************| 38868 KB    00:17
 xserv50.tgz  100% |*************************************| 31205 KB    00:15
 Location of sets? (cd disk ftp http or 'done') [done] Enter

در آخر اگر شما فایلی را نصب نکرده باشید می توانید با استفاده از گزینه های موجود دوباره محل قرار گرفتن فایل های نصب را انتخاب کنید و اگر هم قصد این کار را ندارید از گزینه done استفاده کنید. در پایان هم پیغام هایی به صورت زیر مشاهده می کنید:

 Saving configuration files...done.
 Generating initial host.random file...done.
 Install non-free firmware files on first boot? [no] Enter

در بعضی از سیستم ها دستگاه هایی وجود دارد که نیاز به یک سری firmware دارد که در OpenBSD به دلیل حق کپی رایت توزیع نمی شود اما  اگر شما قصد نصب این گونه برنامه ها را دارید می توانید از این بخش برای انجام این کار استفاده کنید.
حال مراحل نصب تمام شده و شما پیغام هایی به صورت زیر مشاهده می کنید و سیستم شما را وارد خط فرمان می کند و می توانید با استفاده از فرمان reboot سیستم را راه اندازی مجدد کنید.

 Making all device nodes...done.
 CONGRATULATIONS! Your OpenBSD install has been successfully completed!
 To boot the new system, enter 'reboot' at the command prompt.
 When you login to your new system the first time, please read your mail
 using the 'mail' command.
 #

اضافه کردن فایل های نصبی بعد از نصب

در بعضی از موارد شاید شما فراموش کنید که یکسری از فایلهای نصبی مورد نیاز مثل comp51.tgz را نصب کنید، لذا برا ی نصب کردن این بخش می توانید از دو روش استفاده کنید که در ادامه با هر کدام آشنا می شوید.

استفاده کردن از بخش upgrade

برای استفاده از این روش کافی است که سیستم را با استفاده از روشی که در مرحله قبل راه اندازی کردیم راه اندازی کرده و پس از وارد شدن به محیط نصب در زمانی که لیست فایل های نصبی را مشاهده می کنید فایل فراموش شده را انتخاب کرده تا نصب شود.

استفاده کردن از برنامه tar

یک روش ساده تر هم برای این امر وجود دارد آن هم این است که فایل tar که فشرده شده است را در شاخه / به صورت دستی از حالت فشرده خارج کنید، این بخش در فرمان زیر نمایش داده شده است.  فقط به این نکته توجه کنید که از سوییچ p استفاده کنید تا دسترسی فایل ها به صورت درست بازگردانی شود:

 # cd /
 # tar xzvphf comp51.tgz